Updates met betrekking tot de geldautomaat in Zuidbroek

Hij is klaar!

Tijdens de 2 bewoners-bijeenkomsten in de Broeckhof hebben jullie heel veel mooie ideeën op papier gezet en deze zijn nu verwerkt in de nieuwe dorpsvisie van Zuidbroek!

Op zaterdag 14 oktober om 14.00 uur ligt de dorpsvisie ter inzage voor u klaar op het dorpsplein Aan 't Wotter. Dit is tevens het moment dat wij de dorpsvisie gaan overhandigen aan onze wethouder Erik Drenth.
Nieuwsgierig of heeft u vragen? Kom gerust langs, de koffie staat klaar!

 

Dit bericht werd geplaatst op 8 oktober 2023


Nieuw talent orkest; aanmelden kan nog tot 25 september!

Nieuw Talent Orkest Oosterbroek: het plezier van samen muziek maken!

Op maandag 2 oktober is de eerste repetitie van Nieuw Talent Orkest Oosterbroek. Volwassenen zonder muzikale ervaring of kennis kunnen een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen én samen muziek maken. Voor dit initiatief van Muziekvereniging Oosterbroek hebben zich al 17 enthousiaste nieuwe muzikanten aangemeld en er kunnen nog meer bij.

 

Rita Bijma van Muziekvereniging Oosterbroek over dit bijzondere initiatief: “Wij beleven zelf heel veel plezier aan onze hobby en we laten anderen dat ook graag ervaren. Dus voor iedereen die altijd al de droom had om nog eens muziek te gaan maken is dit dé kans. Tegelijkertijd is het een mooie opstap voor mensen die jaren geleden zijn gestopt met muziek maken en dat weer willen oppakken”. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende instrumenten, die worden gebruikt in de setting van een harmonieorkest, zoals klarinet, fluit, hobo, fagot, trompet, bariton, hoorn, trombone, alt- en tenorsaxofoon en verschillende soorten (gestemd en ongestemd) slagwerk.

 

Nieuw Talent Orkest

Nieuw Talent Orkest is een initiatief van de Friese dirigent en musicus Guus Pieksma. Het begon zes jaar geleden bij de fanfare in Stavoren. Ouders van leerlingen wilden, net als hun kinderen, een instrument leren bespelen. Het werd een succes en andere verenigingen startten ook een Nieuw Talent Orkest. Het heeft inmiddels in het hele land al veel nieuwe muzikanten opgeleverd die nu samenspelen in opleidingsorkesten óf zich hebben aangesloten bij een vereniging. Samen met Annewiep Bloem heeft Pieksma Nieuw Talent Orkest ontwikkeld tot een compleet concept met wervingsplan en methode (orkestmap met online video-instructies en meespeeltracks). Pieksma over de kracht van Nieuw Talent Orkest: “Er is geen drempel. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben of noten te kunnen lezen. Je mag fouten maken en zoveel vragen als je wilt. Wij gaan er van uit dat iedereen muzikaal talent heeft en dat ontwikkelen we samen. Dat je samen vanaf nul aan de slag gaat vinden mensen heerlijk. Het is iedere keer weer geweldig om te zien hoe iedereen geluid uit het instrument krijgt en zomaar de eerste noten speelt! Daarbij is het heel sociaal en staat het plezier voorop”.

 

Instrumenten

Deelnemers aan Nieuw Talent Orkest gebruiken een instrument en lessenaar van de vereniging. Alle instrumenten liggen klaar op de eerste repetitie. Bijma: “We vragen mensen altijd of ze een voorkeur voor een instrument hebben. Vaak is dat zo. Dan reserveren we dat instrument. Mensen die geen voorkeur hebben kunnen 25 september tijdens de eerste kennismaking om 19.30 uur in ons muziekgebouw een instrument kiezen, waarbij ervaren muzikanten kunnen adviseren”. Bijma kijkt erg uit naar de eerste repetitie: “Guus en Annewiep komen voor de eerste repetitie én ze gaan het hele traject met ons doen. Daar verheugen we ons erg op. Zelf zijn we er ook iedere repetitie om de nieuwe muzikanten zoveel mogelijk te helpen. Als afsluiting van het project organiseren we een feestelijk concert met onze vereniging. Dan kan iedereen komen luisteren”.

 

Doe je mee of wil je graag meer informatie?

Kijk voor meer informatie op www.muziekverenigingoosterbroek.nl/nieuwtalentenorkest of stuur een mail naar info@muziekverenigingoosterbroek.nl.

Dit bericht werd geplaatst op september 18, 2023


Concept Dorpsvisie.

Op 6 juli hebben wij tijdens de dorpsavond aangekondigd dat het concept Dorpsvisie Zuidbroek online zou komen te staan. Mocht u vragen of opmerkingen hebben ten aanzien van de Dorpsvisie kunt u mailen met info@dorpsraadzuidbroek.com

Dorpsvisie (concept).pdf

Dit bericht werd geplaatst op juli 7, 2023


Presentatie Groninger Dorpen

Tijdens de dorpsbijeenkomst van 6 juli is er een presentatie gehouden door Groningen Dorpen omtrent het aanvragen van projecten. In deze presentatie worden de volgende onderdelen behandeld:

A. Leren van voorbeelden (ADA)
B. Een projectvoorstel beschrijft…
C. Hoe maak ik een begroting/dekkingsplan?
D. Welke fondsen passen bij ons project?

Aangegeven werd dat de presentatie op onze website geplaatst zal worden. Onderstaand kunt u de presentatie downloaden:

Projecten Workshop Zuidbroek.pdf

Dit bericht werd geplaatst op juli 7, 2023


6 juli bijeenkomst dorpsvisie

Zuidbroek, 23 juni 2023

Onderwerp: Dorpsbijeenkomst donderdag 6 juli.

Beste dorpsgenoten,

In het voorjaar zijn we begonnen aan onze dorpsvisie voor Zuidbroek. De afgelopen maanden
hebben we twee dorpsbijeenkomsten gehouden en een aantal verdiepende gesprekken rondom een aantal onderwerpen. De dorpsvisie is nu in concept zo goed als klaar.

Parrallel aan de dorpsvisie zijn we als Dorpsraad Zuidbroek – samen met een divers aantal
dorpsgenoten – aan de slag gegaan met de uitwerking van de zogenaamde COA gelden. Geld dat we kunnen gebruiken voor projecten die ten goede komen aan de leefbaarheid van Zuidbroek.

Uitnodiging: kom naar de bijeenkomst op 6 juli

Hoog tijd om de stand van zaken van beide onderwerpen tijdens een dorpsbijeenkomst aan jullie toe te lichten en waar nodig te bespreken. We doen dit op donderdag 6 juli in de Broeckhof. We starten om 19.30 uur, inloop met koffie/thee is vanaf 19.15 uur. De avond duurt tot 21.30 uur. Naast informatie brengen over beide onderwerpen, willen we die avond ook een thema aanbieden aan het dorp. Het thema is: hoe komen we van een idee naar een plan. Waarom dit onderwerp? We merken dat er in het dorp best veel kansrijke ideeën zijn – graag laten we die het daglicht zien. Om je idee in de praktijk uit te voeren, heb je een plan nodig. De stappen die daar bij komen kijken en welke mogelijkheden (subsidie, fondsen, reclame) er zijn, worden tijdens deze avond door Groninger Dorpen aan ons aangereikt.

Samenvattend
Kom naar de dorpsavond op 6 juli. Laat je informeren, stel vragen en laat je inspireren om aan de slag te gaan met jullie idee.
Tot slot: de Dorpsraad Zuidbroek gebruikt voor haar communicatie onder andere de website
www.dorpsraadzuidbroek.com en Facebook (@Dorpsraadzuidbroek).

Graag tot ziens op 6 juli!

Met vriendelijke groeten,
Namens Dorpsraad Zuidbroek
Kees de Vries, voorzitter

Dit bericht werd geplaatst op juni 23, 2023


Gespreksavond vereniging & stichtingen 7 juni

Beste vereniging of stichting,

Graag nodigen we je namens de Dorpsraad ‘Dorpsvisie’ uit voor een gespreksavond ‘verenigingen en stichtingen’. De gespreksavond heeft als doel om meer informatie vanuit jullie te krijgen voor de invulling van de dorpsvisie. Deze bijeenkomst hadden we aangekondigd tijdens de dorpsbijeenkomst op 18 april jl.

Gespreksavond - praktisch

De bijeenkomst is woensdagavond 7 juni van 19.00 – 21.00 uur. De avond wordt gehouden in het Noord-Nederlands Trein en Tram Museum aan de Stationsstraat 5 in Zuidbroek.

We vragen of je met maximaal twee personen namens jullie vereniging of stichting wilt komen.

Het programma voor de avond zit er grofweg als volgt uit:

 • 00 uur inloop en staat koffie en thee klaar. Op de tafels ligt informatie over wat er tot nu toe is opgehaald rondom het onderwerp ‘verenigingen en stichtingen’.
 • 20 uur hartelijk welkom en gezamenlijke introductie op de avond
 • 40 uur verdeling in twee groepen: een groep ‘sport’ en een groep ‘cultuur, kunst en maatschappelijk’.
  In beide groepen komen de volgende vragen aan bod:
  1. Wat zijn jullie specifieke wensen naar de toekomst toe (dromen)
  2. Hoe zou je dat gerealiseerd zien (menskracht, geld, termijn, bestuur/vrijwilligers)
  3. Welke organisatorische wensen heb je voor jouw vereniging / jullie verenigingen? (kortgezegd: red je het met het aantal vrijwilligers en bestuur zoals dat er nu zit of maak je je daarover zorgen?)
 • 30 uur: een kijkje bij elkaar in de keuken – kort terugkoppeling per groep + afspraken maken

Aanmelden en meer informatie

We hopen op deelname van jullie zijde. Graag ontvangen we je aanmelding: info@dorpsraadzuidbroek.com

Heb je in aanloop naar deze bijeenkomst een vraag, dan horen we die graag: info@dorpsraadzuidbroek.com

Tot slot: op onze website www.dorpsraadzuidbroek.com staat alle informatie rondom de ontwikkeling van de dorpsvisie. Ben je tot nu toe niet in de gelegenheid geweest om bij een dorpsbijeenkomst aanwezig te zijn? Geen probleem – kom gerust naar deze bijeenkomst.

Met vriendelijke groeten,

Namens de Dorpsraad Zuidbroek

Kees de Vries

Dit bericht werd geplaatst op mei 29, 2023


7 juni infoavond stadsvervoer HS.

DAR Noordbroek en Dorpsraad Zuidbroek zijn samen met Stichting Stadsvervoer HS bezig met de realisatie van de nieuwe buslijn 517, Hoogezand- Sappemeer- Zuidbroek- Noordbroek v.v. die op  11 december 2023 van start kan gaan.

Door Stichting Stadsvervoer HS zal er op woensdag 7 juni in samenwerking met Dorpsraad Zuidbroek in het  Dorpscentrum De Broeckhof een infoavond worden gehouden.  De aanvang is om 20.00 uur. Hier kunnen alle belangstellenden kennis nemen van de plannen voor deze nieuwe  buslijn. Te hopen is dat door deze infoavond een extra aantal vrijwilliger chauffeurs zich aanmelden. Eigenschappen vrijwilliger chauffeurs:  Het bezit van een geldig rijbewijs B met voldoende rijervaring. Minimaal 21 jaar.  Minimaal 7 tot 8 uur per week beschikbaar.

Dit bericht werd geplaatst op juni 3, 2023


Gezocht, deelnemers toetsingscommissie!

Op 30 maart 2023 was de eerste dorpsbijeenkomst dorpsvisie en COA-gelden. Na evaluatie van deze bijeenkomst bleek dat het dorp te weinig meegenomen was bij de totstandkoming van de toetsingscommissie. Dorpsraad Zuidbroek heeft daarom besloten de toetsingscommissie te vergroten van 5 naar 12 leden. Na de 2e dorpsbijeenkomst op 18 april hebben 3 verenigingen zich aangemeld om deel te nemen in de toetsingscommissie.  

Kortgezegd zijn er nog steeds 4 plaatsen vrij in de toetsingscommissie. Lijkt het u leuk om deel te nemen aan de toetsingscommissie en de projectaanvragen te beoordelen? Stuur dan een mail naar voorzitter@dorpsraadzuidbroek.com 

Dit bericht werd geplaatst op mei 22, 2023


Grootse plannen ijsbaan Zuidbroek

Ijsbaanvereniging de ijsglijders in Zuidbroek is voornemens het ijsbaanterrein opnieuw in te richten. Men wil op de huidige locatie graag een asfaltbaan realiseren waarop men 's winters kan schaatsen en zomers skeeleren. Daarnaast zijn er plannen om een pumptrackbaan en speelveld op het middenterrein te plaatsen. Steunt u de plannen van ijsvereniging Zuidbroek?

Teken de petitie hier!

Kijk hier voor de plannen van ijsvereniging Zuidbroek.

Dit bericht werd geplaatst op mei 21, 2023